Bahan-bahan : (untuk hidangan 5 orang)
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
3 - 4 biji telur rebus dibelah dua
Limau kasturi secukupnya
2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
Hirisan cili hijau dan merah
Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang250 g udang sederhana besar
Bahan-bahan untuk kuah :
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah kecil
1/2 cm halia
2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan
2 camca besar taucu, dicuci dan toskan(dikisar halus)
1 batang serai, dititik
3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air
1 biji tomato, dibelah empat
Cara-cara :
Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul.
Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.(kuah bergantung pada keperluan masing2)
Untuk menghidang :
Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi . Boleh juga dicarikkan daging ayam untuk tambah selera dan hiasan. Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment