Saturday, July 11, 2009

PINDANG IKAN KEMBUNG


Bahan-Bahan:
3 ekor ikan kembung 
3 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
2 cm halia 
2 cm lengkuas 
Sedikit kunyit 
Sedikit garam 1 btg serai 
1 ulas asam keping 
Sedikit halba 
Kacang bendi atau tomato (jika suka) 
3 cawan air 

Cara:

1. Bersihkan ikan dan tos. Sapu ikan dengan kunyit dan sedikit garam. 

Ketepikan 

2. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus. 

3. Halia dan lengkuas dihiris halus 

4. Masukkan 3 cawan air ke dalam periuk. 

5. Masukkan bawang, halia, lengkuas, serai, asam keping dan halba. 

6. Biarkan hingga mendidih kemudian kecilkan api. 

7. Masukkan ikan yg telah disapu kunyit tadi bersama bendi / tomato.

8. Biar hingga ikan masak.

Cadangan Hidangan:

Hidangkan bersama nasi panas dan kicap semasa makan tengah hari.Sesuai bagi mereka yang tidak gemar makanan berlemak / bersantan. 

Tambah air dan kunyit sekiranya suka kuah banyak tetapi pastikan seimbang dengan kuantiti ikan.

No comments:

Post a Comment