Thursday, April 30, 2009

MASAK LEMAK CILI PADI DAGING SALAI


Note : Masak Lemak Cili Padi Daging Salai adalah masakan popular dari Negeri Sembilan


Bahan-bahan:
1 kg daging lembu | dipotong nipis dan disalai
2 biji kelapa | ambil santannya
10 biji terung telunjuk
15 biji asam belimbing buluh
15 ulas cili padi | ditumbuk
4 cm kunyit hidup | ditumbuk
Garam secukup rasa


Cara Memasaknya:
1. Masukkan santan, cili padi dan kunyit yang ditumbuk ke dalam periuk.
2. Di didihkan, kemudian masukkan garam secukup rasa bersama dengan terung telunjuk dan belimbing buluh.
3. Biarkan seketika dan masukkan daging. Masak sehingga ramuan mesra dan sedia untuk dihidang.


Info: 
Waktu penyediaan : 20 minit 
Waktu memasak : 35 minit 
Jenis hidangan : Tradisional
Keistimewaan : Hidangan daging salai cukup popular di Negeri Sembilan
Jenis penyediaan : Menu utama
Jenis makanan : Masak lemak
Jenis acara : Makan tengah hari, makan malam atau majlis keraian
Cara Masakan: Disalai dan dididihkan

1 comment:

  1. Salam Puan Linda...
    emm Lau dah siap masak lehler anto ke rumah i.Perbanyakkan lagi resepi2 menarik.

    Selamat Menaip Resepi.Good Luck!

    ReplyDelete